The Löv Story

Våga vara annorlunda
Löv Stockholm grundades i tanken om att inte vara som alla andra. Vi vill skapa något unikt och annorlunda med en historia för att visa våra kunder att det finns alternativa vägar att gå. Med detta som utgångspunkt lanserades Löv Stockholms första kollektion av väskor och accessoarer i lövläder, vilken också namngav företaget.

Vad är lövläder?
Lövläder är ett material som grundar sig i löv från det thailändska teakträdet. Fallna löv samlas in vilka läggs ut i solen för att torka. Därefter binds löven samman genom att lägga dem i vatten vilket skapar ark av sammanbundna löv. Arkens struktur förstärks sedan med bomull vilket också skapar en mjuk insida. Till sist försluts arket i ett tunt lager av giftfri BOPP-film vilket gör materialet vattenavstötande och slitstarkt samtidigt som lövens fibrer framhävs och ger en naturlig känsla. När denna process är genomförd tillverkas de handgjorda produkterna för Löv Stockholm.

Vi är inte perfekta!
Men vi gör vårt bästa! Även om lövläder är ett bra alternativ till djurläder så är det inte perfekt. 99% av materialet är av naturlig härkomst (70% lövmassa, 20% bomull, 9% ovävt tyg) men 1% är konstgjord (BOPP-film). Filmen gör materialet slitstarkt, vattenavstötande, ökar livslängden på produkterna och när den förbränns omvandlas den till vattenånga och koldioxid. Vi har som mål att även den sista procenten ska kunna ersättas med ett ännu bättre alternativ.

Historia
Teaklöv har en lång historisk tradition i Thailand. Urbefolkningen, Lan Na, i norra delen av landet har använt löven för bland annat takläggning men också till att packa in mat. Teaklöv är stora, varaktiga och motståndskraftiga vilket har lett till dess många olika användningsområden. Användningen av löven har med tiden utvecklats och genom innovation och utveckling lyckades man 2003 att framställa det material som idag kallas för lövläder.